Blir det fler dubbelomgångar?

Under våren har vi redan fått se två dubbelomgångar i Allsvenskan. Frågan många ställer sig nu är: blir det fler? Och vad krävs egentligen för att det ska ske?

Inför höstsäsongen är spelschemat inte lika komprimerat som i fjol, vilket i teorin ger bättre förutsättningar att hantera eventuella matchflyttar utan att det leder till dubbelomgångar. Men risken finns fortfarande – och mycket hänger på Stockholmslagens framfart i Europakvalet samt vilket motstånd de lottas mot.

UEFAs regler

UEFA tillåter att matcher flyttas om två klubbar som spelar i deras turneringar:

  • Dels ligger inom en radie på 50 km.
  • Dels delar arena – exempelvis Djurgården och Hammarby.

Om det anmäls att matcherna inte kan spelas samtidigt eller på varandra följande dagar, får UEFA göra ändringar i schemat. På helger händer det ibland att två Stockholmslag spelar samtidigt – men det är inte självklart att polisen klarar av samma typ av dubbelmatcher på vardagskvällar, särskilt om det är högriskmatcher.

Vi har tidigare sett exempel där matcher förskjutits en dag – exempelvis när Hammarby flyttade till onsdag och Djurgården behöll torsdag (2020/21), eller då AIK flyttade till onsdag 2022/23.

Scenario 1: Häcken vinner Svenska Cupen

Om BK Häcken vinner cupfinalen är det AIK och Hammarby som spelar Europakval i sommar. Dessa lag delar inte arena men ligger inom 50 kilometers radie från varandra. Eftersom matcherna spelas vardagskvällar råder viss osäkerhet om båda får spela på sina respektive hemmaplaner samma dag – särskilt om motståndet klassas som högrisk. Dock finns det goda möjligheter att lagen kan spela på varandra följande dagar.

Det som kan orsaka problem är om något av lagen lottas mot ett motstånd från ett land med liknande förutsättningar som Sverige – där exempelvis flera klubbar delar arena eller där UEFA:s regler gör att vissa lag får prioritet. Då gör UEFA en prioriteringslista där större turneringar och lag i Champions Route ges företräde före League Route i samma tävling.

Ett exempel inträffade 2023 när BK Häcken – Djurgården fick skjutas upp. BK Häckens Europamatch mot Paide flyttades till tisdagen, vilket skapade en krock med söndagens allsvenska möte. I det fallet spelade Paide på samma arena som Flora Tallinn, som enligt UEFA:s prioritering hade förtur via Champions Path. Vi vet inte exakt varför Häcken–Paide-matchen inte vändes, men möjliga orsaker är att lottningen gjorts innan kvalificering eller att ett tredje lag som delar arena fanns i lottningen men slogs ut. En annan teori är att UEFA klassade Borås (Elfsborgs hemmaarena) som inom radie från Göteborg – vilket gav Elfsborg företräde.

Risken för dubbelomgångar i detta scenario är låg till medelhög – men den kräver otur i lottning samt schemaläggning pga UEFA-prioritering.

Scenario 2: Om Malmö vinner Svenska Cupen

Om Malmö FF vinner cupen går den sista europaplatsen till Djurgården – vilket innebär att tre Stockholmsklubbar (Djurgården, Hammarby, AIK) kvalar till Europa. Det här ökar risken betydligt för matchflyttar och därmed även för dubbelomgångar.

Djurgården och Hammarby delar arena, vilket gör det omöjligt att spela samma dag där. I tidigare fall (2021 och 2022) har en match flyttats till dagen innan, men vi har nästan ingen erfarenhet av att tre Stockholmslag spelar europakval samtidigt. Lägg därtill att Conference League tillåter längre kvalresor och fler rundor – vilket ökar risken ytterligare för schemakrockar.

Ett exempel på hur detta kan slå är 2022/23 då Djurgården lottades mot APOEL från Cypern. Ett annat cypriotiskt lag hade prioritet, vilket tvingade UEFA att växla hemma- och bortamatch för Djurgården.

I detta scenario är matchflyttar så gott som garanterade men sannolikheten till dubbelomgångar beror på motstånd och ökar i varje steg Stockholmslagen avancerar i kvalet – särskilt om flera av dem går långt, eller når ligaspelet.

Vilka är riskmotståndarna?

Tidiga kvalrundor innebär möten med lag från små fotbollsnationer där:

  • Få arenor uppfyller UEFA:s krav.
  • Flera lag delar arena eller är baserade i samma stad.

Exempel: Estland, Litauen, Lettland, Nordirland, Färöarna, Luxemburg. Även Cypern, Island, Slovenien och Slovakien kan vara problematiska.

Större länder som Grekland och Turkiet har flera klubbar i samma stad med prioriteringsordning – vilket också kan leda till flyttar.

I vilka omgångar i så fall?

Europa League kvalrunda 1 (Hammarby vid Malmö cupvinst): 10/17 juli
Allsvenska omgångar 15 och 16:

  • GAIS – Hammarby
  • Hammarby – Brommapojkarna
    👉 Låg risk – få matcher och god tidsmarginal.

Europa League/Conference League kvalrunda 2 (Hammarby, AIK, ev. Djurgården): 24/31 juli
Allsvenska omgångar 17 och 18:

  • AIK – Öster
  • BK Häcken – Djurgården
  • IFK Värnamo – Hammarby
  • Djurgården – Halmstad
    👉 Låg risk tack vare redan framflyttade matcher i omgång 18 som ger utrymme i schemat.

Europa League/Conference League kvalrunda 3 (Hammarby, AIK, ev. Djurgården): 7/14 augusti
Allsvenska omgångar 19 och 20:

  • AIK – Djurgården
  • IFK Norrköping – Hammarby
  • IFK Göteborg – AIK
  • Hammarby – GAIS
  • Mjällby – Djurgården
    👉 Medellågrisk vid Malmö cupvinst, då ett tredje Stockholmslag är inblandat och större risk för motstånd från riskländerna.
    👉 Lågrisk vid Häcken cupvinst, men kan påverkas av motstånd i kvalet.

Europa League/Conference League playoff (Hammarby, AIK, ev. Djurgården): 21/28 augusti
Allsvenska omgångar 21 och 22:

  • Djurgården – BP
  • Sirius – Hammarby
  • Degerfors – AIK
  • AIK – Sirius
  • IFK Norrköping – Djurgården
  • Hammarby – Öster
    👉 Medelrisk vid Malmö cupvinst, eftersom arenakonflikter kan bli aktuella.
    👉 Lågrisk vid Häcken cupvinst, men kan påverkas av motstånd i kvalet.

🔁 Notera: Även omgången före dessa kan påverkas – särskilt om det är första matchen i ett dubbelmöte som flyttas fram.

⚠️ Malmö FF och BK Häcken kan få förändringar om de drabbas indirekt, som vid fjolårets fall där BK Häcken – Djurgården sköts upp p.g.a. krock i kvalschemat.

📌 Och om alla lag tar sig till ligaspelet?
Då kommer en separat artikel inför hösten med nya riskbedömningar kring varje enskild omgång.

Slutsats

Vem som vinner Svenska Cupen har stor påverkan – men det är lottningen i Europakvalet som till slut styr om och när matcher behöver flyttas.

  • BK Häcken som cupvinnare:
    Låg till medellåg risk. Det nuvarande spelschemat är relativt välbalanserat och bör kunna hantera vissa matchflyttar utan större problem. Undantag kan dock uppstå vid särskilda lottningar eller ogynnsamt motstånd.
  • Malmö FF som cupvinnare:
    Medellåg risk. Djurgården får då en Europaplats, vilket ger oss tre Stockholmslag att ta hänsyn till. Det ökar risken för schemakrockar och därmed dubbelomgångar – särskilt om lagen avancerar långt.

⚠️ Värt att komma ihåg: Lottningarna sker tätt inpå matcherna, och vissa motståndarlag – särskilt från mindre nationer med få godkända arenor – kan enligt UEFA:s regler utlösa sena förändringar.

➡️ Därför, även om cupfinalen ger en första vägledning, kommer definitiva besked om eventuella dubbelomgångar mycket sent – vilket gör det svårt att planera i god tid för fantasyspelare, klubbar och supportrar.